Havelská koruna – Česká kuchyně

Na trase mezi Staroměstským a Václavským náměstím je Havelská koruna pozoruhodný fenomén, který vzdoruje všem módním trendům, jež se v okolí projevují v podobě bagetáren a restaurací s japonskými knedlíčky. Provozovatel František Soukup si zakládá na tom, že nejde za hranici české kuchyně za přijatelné ceny, a tak se zde bez problémů najíte zhruba za sto korun (asi 4 eura).

Největšími místními taháky jsou hutné omáčky s knedlíkem a hovězím, bramborové knedle plněné uzeným, vepřová se zelím a segedínský guláš. Jídelnoví fajnšmekři ocení též vepřová játra na cibulce, španělské ptáčky, prejt nebo smažené hlavičky květáku.

Havelká koruna je samooobslužnou jídelnou, nejprve si tedy na začátku pultu vyzvednete tác, na který ukládáte vybrané pokrmy, jež vám vydají ženy za pultem. Platí se na konci pultu.

 Kde
centrum | Staré Město
 Typ zařízení
restaurace
 Kuchyně
česká
 Cenová hladina
$
Bezbariérový přístup

Původně lidová jídelna, kam chodili lidé z okolních kanceláří, se postupně stala kultovní adresou pro turisty, kteří chtějí ochutnat česká jídla za ceny pro místní. Obsluha Koruny se s tím srovnala brzy a po svém. Legendárními zůstane častá hláška jedné z dam za pultem, s níž se na příchozí cizince zvykla obracet, znajíc jejich obvyklá přání: „Red sauce, white sauce or brown sauce?“ (Rozumějte: rajskou, svíčkovou nebo výpek?)

Alicia, Avantgarde Prague
Personal tip avatar
Menu